Planaria, wormen en hydra.

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Planaria, wormen en hydra.

Bericht door Bertus »

Planaria

Veel van de dieren die verdacht worden om een plaaggeest te zijn, blijken toch echt vreedzaam tegen onze diertjes. Ook veel wormen zijn vreedzaam, maar Planaria niet. Planaria zijn wormen en hebben een gladde, slijmerige huid en zijn net plat geslagen slakken. Ze hebben meestal een of twee paar ogen en hebben een kenmerkende driehoekige of een pijlpuntige kop. Meestal als het licht uit is komen ze te voorschijn. De gene die je ziet is vaak een fractie van wat er in het aquarium leeft. De meeste zitten in de bodem verstopt.

Als u er al èèn ziet, is het kwaad al geschied. De planaria is hermafrodiet. Ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke voortplanting organen, en hebben niet speciaal een partner nodig om zich voor te planten.

Er zijn echter wormen die vaak worden verward met Planaria. Voorbeeld hiervan zijn de Rhabdocoela (platwormen). Deze wormen zijn ongevoelig voor flubenol, in tegenstelling tot Planaria.

Afbeelding
Afbeelding

Planaria doden niet direct garnalen en kreeften. Ze produceren echter een gif (toxine) dat dodelijk is voor garnalen. Dit toxine is bedoeld voor zelfverdediging en wordt gebruikt tegen alle bewegende objecten. Het gif werkt alleen op korte afstand.

Garnalen zijn aaseters en detrituseters. Om zich te beschermen tegen giftige stoffen hebben ze een opslagorgaan in hun kop. Echter de stoffen die zijn opgeslagen kunnen niet worden uitgescheiden. Eenmaal vol, zullen de giftige stoffen gewoon het lichaam ingaan en zal de garnaal sterven.

Jonge garnaaltjes leven in de eerste 2 weken vrijwel alleen van micro-organismen. Hun opslagorgaan is nog slecht ontwikkeld en snel vol. Omdat ze waarschijnlijk ook juist op die plekken zitten waar planaria te vinden zijn (wegens het voer), zijn ze ook een makkelijk slachtoffer van het gif van de planaria. Eenmaal dood worden ze meestal door volwassen garnalen gegeten. De planaria laten de inrichting van het aquarium met rust, maar net vervelde garnalen en kreeften kunnen gedood worden.

Als je planaria hebt, zie je ze ook altijd bij dode dieren. Middelen die tegen planaria helpen zijn panacur en flubenol (zie Flubenol, dosering en toepassing en Panacur, dosering en toepassing). Je kunt die bij dierenartsen krijgen. Op ieder forum is er ook wel iemand die kleine hoeveelheden wil versturen. Sinds enige tijd is er ook een nieuw middel op de markt: No-Planaria van Biomax

Voedsel:
Deze wormen eten bacteriën en andere micro-organismen. Sommige soorten eten ook jonge (nog zeer kleine) slakken. Het zijn goede afval eters, en komen dan ook meestal voor in aquaria waar veel gevoerd wordt. Ze gaan ook op jacht om te eten, ze eten {en kunnen prima vangen} ook jonge garnalen.

Voortplanting:
Aangezien ze sterk zijn en zich goed en snel kunnen voorplanten, wordt de aantallen snel groter. En ze hebben dan steeds meer voedsel nodig. Als ze tegen het glas zitten, druk ze niet dood. Daar krijgt u zeker spijt van. Deze platwormen zijn regeneratief, dat houd in; elk stukje groeit weer uit tot een volledige worm.

Voortbeweging:
Ze bewegen zich voort door samentrekking van het lichaam, en het weer uitstrekken daarvan. Vaak zitten ze op het glas of in de bodem.

Hoe komen ze in de bak:
Ze kunnen via het leven voer die u in de sloot vangt mee komen. Via eitjes in waterplanten, en het schijnt zelfs als u levend voer uit de sloot invriest, dat de eieren dat nog overleven. Zodra ze lekker warm in het aquarium zitten, komen ze gewoon uit.

Diagnose:
Overdag verstoppen ze zich meestal onder planten en in de bodem, en zodra het gaat schemeren komen ze te voorschijn. Wanneer je planaria ontdekt in je aquarium, moet je deze zo snel mogelijk met de hand verwijderen, en aandacht gaan besteden aan het voederaanbod.

Bestrijding:
1) Spaarzaam voeren: Het voorkomt de voortplanting van de planaria, maar het hongert je garnalen en kreeften uit.
2) Uitvangen: De populatie wordt zo in de hand gehouden, maar niet alle planaria verdwijnen. Het uitvangen zal dagelijks moeten gebeuren.
3) Paradijsvis, Goeramis en Kardinalen als vijanden: Er wordt gezegd dat deze planaria eten, maar vermoedelijk alleen als deze echt honger hebben en volwassen zijn.
4) Planaria zijn gevoelig voor Flubenol en Panacur.

Voor het uitvangen kan je een val maken uit een leeg bakje met deksel een fles. Deze zo maken dat hij afsluitbaar is en voorzien van gaten waar de planaria door kan kruipen. Vul deze dan met een stukje rood vlees of ander voer en leg hem net voordat het licht uit gaat in je aquarium, de volgende morgen verwijderen en het proces herhalen.

Voorbeeld;
Afbeelding



Rhabdocoela (platwormen)

Deze wormen komen in vrijwel elke bak voor. Meestal worden ze niet of slechts zelden opgemerkt, omdat de aantallen laag zijn en ze voornamelijk in de bodem leven. Ze zijn ongevaarlijk voor onze diertjes. Veel mensen zien ze aan voor Planaria, maar het zijn geen planaria. Ze zijn ook ongevoelig voor de middelen waarmee Planaria bestreden kunnen worden.

Afbeelding
Afbeelding

Wetenschappelijke naam:
Rhabdocoela

Uiterlijk:
Een witte platworm die behoort tot de Turbellaria.
Ze hebben geen duidelijke kop, maar soms zijn oogvlekken zichtbaar.
Ze zijn ongeveer 1,5 tot 5 mm lang.
De doorsnede is plat-ovaal (dus niet rond!).
De mondopening zit aan de buikzijde.

Onder een microscoop of een uitvergrootte foto is goed te zien dat ze niet zoals planaria een duidelijke kop hebben.

Afbeelding

Verspreiding:
Praktisch wereldwijd in zowel zoet als zout water.

Voedsel:
Deze wormen eten bacteriën en andere micro-organismen. Sommige soorten eten ook jonge (nog zeer kleine) slakken. Voor garnalen, kreeften en vissen zijn deze wormen ongevaarlijk. Ze eten ook eiwitrijk voer, zoals vlokvoer en dierlijk diepvries voer.

Voortplanting:
Deze wormen kunnen zich op twee manieren voortplanten: door deling en eieren.

Voortbeweging:
Deze dieren bewegen kruipend/glijdend. Vaak zitten ze op het glas of in de bodem.

Hoe komen ze in de bak:
Meestal worden ze in de aquaria geïntroduceerd door planten, stenen en grind/zand.

Diagnose:
Vaak kruipen deze wormen over de ruiten van de bak, zoals slakken. Vooral in bakken in de opstartfase kunnen ze in zeer grote aantallen voorkomen. Bij uitbundig voeren met eiwitrijk voedsel, nemen ze ook in aantal toe.

Bestrijding:
Eigenlijk is bestrijding niet nodig. Ze zijn immers onschadelijk voor onze diertjes. Deze wormen worden graag gegeten door vissen en andere rovers (kreeftjes, Palaemonetes-soorten, sommige kleinere Macrobrachiums.
Vermindering van voeren zorgt er in de regel voor dat ze vanzelf verdwijnen. Je raakt ze echter nooit voor 100% kwijt. In tegenstelling tot Planaria zijn ze ongevoelig voor Flubenol en Panacur.


Flubenol, dosering en toepassing;

Afbeelding

Flubenol is een ontwormingsmiddel (anthelminthicum) dat uitsluitend bij een dierenarts te verkrijgen is. Het werkt op het maagdarmkanaal en zorgt er voor dat ze verhongeren en uiteindelijk sterven. Het werkt ook bij planaria, waardoor aquarianen het ook goed kunnen gebruiken. Houdt wel rekenschap met het feit dat het middel eigenlijk niet voor het gebruik in aquaria is ontwikkeld en de werkzame stof slecht in water oplost.

Helaas is flubenol niet alleen dodelijk voor planaria. Ook slakken worden gedood. Ongeacht de soort slak, ze zullen allemaal sterven door een behandeling met flubenol. Voordat je een behandeling uitvoert, zal je eerst alle slakken en zichtbare planaria moeten verwijderen, omdat de massa aan dode dieren de waterkwaliteit sterk negatief beïnvloed.

Belangrijk: Slakken kunnen drager zijn van planaria, bijvoorbeeld van hun eieren en soms zelfs van volwassen dieren in hun schelp. Dus geen slakken terug plaatsen of in een andere bak overplaatsen! Anders is de behandeling voor niets of worden andere bakken ook besmet.

Het werkzame bestanddeel in Flubenol is flubendazol. Er zijn verschillende toedieningsvormen, bijvoorbeeld als poeder, gel en tabletten. De gel en/of tabletten worden het meest gebruikt in de dierenartspraktijken.

Dosering: 2 gram droge stof mengen met 0,2 liter ( 200ml ) warm water en dit goed schudden. U heeft nu een stamoplossing van 200ml. 100ml is geschikt voor 500 liter aquarium water. ( 1ml stamoplossing is goed voor 5 liter aquariumwater ) Voorbeeld: Aquarium van 40 liter, daar heeft u 8 ml stamoplossing voor nodig. ( 40 : 5 = 8 ml )

Voor het toedienen zal de flubenol eerst in warm water moeten worden opgelost en vervolgens verdund tot de gewenste concentratie.

Vóór de behandeling moeten zoveel mogelijk slakken en zichtbare planaria verwijderd worden. Liefst de filterpomp uit, maar in ieder geval moet eventuele actieve kool uit het filter. Actieve kool verwijderd de werkzame stof direct uit het water.

Vervolgens giet je het opgeloste flubenol in het aquarium en verdeelt het door de hele bak. Omdat planaria ook in de bodem kruipen, is het goed om de bodem door te woelen. Anders komen ze niet in aanraking met de werkzame stof. Het mooiste tijdstip om dat te doen is vlak voordat de lampen uit gaan, planaria zijn in het donker het meest actief.

Gedurende de behandeling moet de bak goed doorlucht worden met een bruissteentje. Zuurstof is nodig om rotting van dode dieren te voorkomen en de afbraak te bevorderen. Stroming is nodig om de concentratie door de hele bak gelijk te houden.

Na 5 dagen is een eerste water verversing van 25 – 50% mogelijk. Als er eerder problemen optreden door bijvoorbeeld rotting van de dode dieren, mag natuurlijk ook eerder water ververst worden. Ook nu moet de bodem doorwoeld worden. Na het water verversen moet een nabehandeling met flubenol worden uitgevoerd.

Na weer 5 dagen wederom water verversen gevolgd door een nabehandeling.

Omdat flubenol geen effect heeft op de eieren van planaria, zal deze behandeling mogelijk na 2-3 weken herhaald moeten worden om eventueel uitgekomen dieren te doden.


Panacur, dosering en toepassing;

Afbeelding

Panacur is een ontwormingsmiddel (anthelminthicum) dat uitsluitend bij een dierenarts te verkrijgen is. Het werkt op het maagdarmkanaal van verschillende wormen en zorgt er voor dat ze verhongeren en uiteindelijk sterven. Houdt wel rekenschap met het feit dat Panacur eigenlijk niet voor het gebruik in aquaria is ontwikkeld en slecht in water oplost.

Helaas is flubenol niet alleen dodelijk voor planaria. Ook veel soorten slakken worden gedood. Posthoorn, punt- en moerasslakjes overleven een behandeling in de meeste gevallen, maar vrijwel alle andere soorten slakken niet. Voordat een behandeling wordt gestart, zullen alle slakken moeten worden verwijderd met uitzondering van posthoorn, punt- en moerasslakjes. Ook de zichtbare planaria moeten verwijderd worden, omdat de massa aan dode dieren de waterkwaliteit sterk negatief beïnvloed.

Belangrijk: Slakken kunnen drager zijn van planaria, bijvoorbeeld van hun eieren en soms zelfs van volwassen dieren in hun schelp. Dus geen slakken terug plaatsen of in een andere bak overplaatsen! Anders is de behandeling voor niets of worden andere bakken ook besmet.

Het werkzame bestandeel van Panacur is fenbendazol. Er zijn verschillende toedieningsvormen, bijvoorbeeld als pasta en tabletten.

De dosering tegen planaria in het aquarium is;
Bij de vloeistof 10%: 1-1.5 ml per 100 liter aquariumwater.
Bij tabletten (250mg): ¼ tablet per 100 liter aquariumwater..
Een iets hogere concentratie is niet erg, want het heeft geen schadelijke gevolgen voor vissen, kreeften en garnalen. Bij extreme overdosering kunnen afwijkingen bij kreeften en garnalen ontstaan. Rond dag twee zijn al veel dieren dood, op dag 5 zullen de meeste dieren dood zijn. Zoveel mogelijk dode dieren direct verwijderen

Voor het toedienen zal de Panacur eerst in warm water moeten worden opgelost en vervolgens verdund tot de gewenste concentratie.

Vóór de behandeling moeten zoveel mogelijk slakken en zichtbare planaria verwijderd worden. Liefst de filterpomp uit, maar in ieder geval moet eventuele actieve kool uit het filter. Actieve kool verwijderd de werkzame stof direct uit het water.

Vervolgens giet je het opgeloste Panacur in het aquarium en verdeelt het door de hele bak. Omdat planaria ook in de bodem kruipen, is het goed om de bodem door te woelen. Anders komen ze niet in aanraking met de werkzame stof.

Gedurende de behandeling moet de bak goed doorlucht worden met een bruissteentje. Zuurstof is nodig om rotting van dode dieren te voorkomen en de afbraak te bevorderen. Stroming is nodig om de concentratie door de hele bak gelijk te houden.

Na 5 dagen is een eerste water verversing van 25 – 50% mogelijk. Als er eerder problemen optreden door bijvoorbeeld rotting van de dode dieren, mag natuurlijk ook eerder water ververst worden. Ook nu moet de bodem doorwoeld worden. Na het water verversen moet een nabehandeling met Panacur worden uitgevoerd.

Na weer 5 dagen een opnieuw water verversen, maar zonder nabehandeling. Ook kan dan de actieve kool weer in het filter.

Omdat Panacur ook als een ovicide (eidodend) werkt, is een nabehandling na 2-3 weken niet nodig.


NO-Planaria

Afbeelding

Er is een relatief nieuw middel tegen planaria in de handel. Het heet NO-Planaria van de firma Biomax. Het claimt dat de bak na 3 dagen planaria vrij is.Het heeft geen invloed op de waterkwaliteit. GH, KH en pH zouden niet worden beïnvloed. Het middel heeft ook geen negatieve effecten op garnaal- en kreeftachtigen, vissen, planten en nuttige bacteriën.

Het belangrijkste bestandeel is een extract van de stam van de Betelnootpalm (Areca catechu). Deze palm wordt ook als kamerplant verkocht. Het is dus een natuurlijk product dat giftig is voor wormachtige organismen.

Hoofdbestanddelen:
Betelnootpalm het palm-extract

Toepassing:
1 Dag: 1 volle maatlepel voor 50 liter water.
2 Dag: 1 / 2 maatlepel voor 50 liter aquariumwater
3 Dag: 1 / 4 maatlepel voor 50 liter aquariumwater. Op de 2de dag is een daling van 2/3 Planaria waargenomen.
Hoeveelheid aanpassen aan liter inhoud.
Na 72 uur (3 dagen) is de behandeling afgerond en ververs 50% van het water.

Ik heb op verschillende fora goede ervaringen gezien. Nabehandeling is niet nodig.

Waarschuwing:
Niet van toepassing bij slakken (volgens bijsluiter!). Voor de veiligheid is dit "niet te gebruiken bij slakken", omdat niet alle soorten / groepen grondig zijn getest. Er zijn testen gedaan met ongeveer 20 verschillende soorten slakken waarbij geen vreemde gevallen voor kwamen.

Ik ben echter berichten tegen gekomen dat puntslakken (Melanoides tuberculatus) door dit middel worden gedood. Tylomelania's (Sulawesi-slakken) worden er minstens ziek van en krijgen miskramen (eitjes met onvolgroeide embryo's worden uitgescheiden). Van andere soorten ben ik nog geen negatieve berichten tegen gekomen.

Bedenk wel dat dit middel een gif is. Dat het gif uit de natuur komt, wil niet zeggen dat het 100% veilig is. De ergste vergiften komen uit de natuur!

Hydra

Naast de vele andere plaaggeesten, zijn hydra ook een regelmatig terugkerend problemen in sommige aquaria. Doordat ze klein zijn en onopvallend gekleurd, zie je ze makkelijk over het hoofd. Echter als je er 1 ziet en je goed gaat kijken, kan je schrikken van het grote aantal dat er “plotseling” blijkt te zitten.

Afbeelding

Wetenschappelijke naam:
De wetenschappelijke naam voor de zoetwaterpoliepen is Hydra.
Hydra zijn kleine poliepen en behoren tot de familie van de Coelenterata (holtedieren). Andere vertegenwoordigers van deze familie zijn koralen, kwallen en zeeanemonen. De meeste vertegenwoordigers leven in zoutwater.

Er zijn een paar soorten in de Nederlandse wateren:
De gesteelde hydra (Hydra fusca) heeft een lichaam op een steeltje en heeft lange tot zeer lange tentakels (enkele malen de lengte van het lichaam).
De groene hydra (Hydra viridis) is groen door algen in het lichaam.

Afbeelding
Tekening van de soorten Hydra. Deel van een wandplaat van biologiepagina.nl

Uiterlijk:
Hydra zijn tot zo'n 3 cm lang, bruin tot groen.
Ze hebben een hechtschijf (voet) waarmee ze op een substraat (glas, hout, steen, planten, etc.) staan of hangen. De romp bestaat uit een soort zak. De opening is de mond, de holte is de maag + darm. Rond de mond staan tot 12 tentakels met netelcellen.

Herkomst/verspreiding:
In zoetwater in gematigde en tropische streken.

Voedsel:
Hydra zitten vaak op drijfplanten zoals kroos. Daar vinden ze ook hun prooien. Ze vangen kleine prooien zoals watervlooien, vislarven en jonge garnaaltjes.
Groene hydra leven ook van de algen die in hun lichaam leven.
Hydra kunnen ook goed gedijen op het stofvoer dat aan jonge vissen en garnalen wordt gegeven!
Bij veel voer kunnen ze explosief in aantal toenemen.

Net als de andere familieleden vangt de hydra zijn prooien met zijn tentakels. In de tentakels bevinden zich netelcellen. Als een netelcel wordt aangeraakt, schiet er een “stekel” uit die een verlammende vloeistof in het lichaam van de prooi spuit. Ze brengen de prooi met de tentakels naar de mond. In de holte vindt de vertering plaats.

Vermenigvuldiging:
Hydra kunnen zich voortplanten door middel van eieren (in de natuur in het najaar) en via knopvorming. Dat wil zeggen dat er uit een groep cellen aan de zijkant een uitstulping ontstaat die zich ontwikkeld tot een volledig nieuw dier.

Voortbeweging:
Hydra kunnen zich op hun voet verplaatsen, maar ook door te “buitelen”. Als je er 1 ziet, maar een poos later niet meer, is hij waarschijnlijk verplaatst!

Afbeelding
Tekening van manieren van voortbewegen van hydra. Deel van een wandplaat van biologiepagina.nl

Hoe komen ze in de bak:

Voornamelijk op planten worden ze van bak naar bak overgebracht, maar ook via decoratiemateriaal en bodemmateriaal.
Ook via zelfgevangen watervlooien! Sloten en vaarten zitten vol met hydra.

Herkennen:
Zie uiterlijk. Het is een steel met (soms opvallend lange) draden. Vaak zijn ze nauwelijkszichtbaar. Totdat het er heel veel zijn, dan zie je ze overal.
Soms ondek je aan het gedrag van de dieren dat er hydra zijn. Bijvoorbeeld doordat een dier rustig ergens langsgaat en plotseling lijkt te schrikken en wegzwemt.

Afbeelding

Bestrijding:
Hydra zijn voor grotere garnalen en kreeften ongevaarlijk, maar omdat ze wel jonge garnaaltjes vangen (met name net geboren jongen), is het belangrijk om ze te verwijderen uit het aquarium. Dit is echter niet makkelijk. Veel chemicaliën zijn ook giftig voor garnalen. Wat kan je wel doen:

Preventie:
Hydra zitten vaak op planten, stukjes hout, stenen en andere harde of zachte substraten. Bij het verplaatsen van deze materialen van het ene naar het andere aquarium, verhuizen de hydra mee. Eendenkroos is berucht als transport middel.

Ga er van uit dat materialen die uit de natuur komen en daar in het water hebben zaten altijd hydra bevatten. Een belangrijke manier om hydra in het aquarium te krijgen is via zelfgevangen watervlooien. Tussen de watervlooien zitten vaak ook kleine houtdeeltjes, kroos of stukjes plant. Deze zijn vrijwel altijd voorzien van enkele hydra!

Onderhoud:
Controleer de bakken regelmatig op de aanwezigheid van hydra. Hydra doen het goed in “vieze” bakken, vooral in aanwezigheid van watervlooien, cyclops of andere kleine prooien.

Verwijderen:
Als je eenmaal hydra in je bak hebt, zijn er een paar methoden om ze kwijt te raken.

- Handmatig verwijderen is erg lastig. Ze kunnen namelijk vrij lang zijn, maar zich ook intrekken tot zeer kleine knopjes. Bovendien zal je ze nooit allemaal vinden. Hydra kunnen ook volledig regenereren uit een klein stukje van een beschadigd dier. Pas dus op dat je de dieren niet beschadigd bij mechanische verwijdering (bijvoorbeeld met een schuurspons). Als je ze wegzuigt met een hevel (zowel hele dieren als de stukjes), zou de mechanische verwijdering mogelijk effectief kunnen zijn.
- Hydra’s hebben een aantal vijanden. Sommige slakken (bijvoorbeeld de grote poelslak) eten hydra, evenals sommige vissen (stekelbaarsjes).
- Haal het voer weg, door bijvoorbeeld watervlooien uit de bak te vangen en te stoppen met voeren (zeker geen stofvoer en levend voer meer).
- Hydra gaan dood boven 42°C. Verwarmen van de bak tot boven deze temperatuur zal dus afdoende zijn (Weense methode). Denk dan wel aan de vissen, garnalen, kreeften, slakken, etc. Die gaan ook dood bij die temperaturen.
- Voeg vissen toe die de hydra’s eten. Molly’s, zwaarddragers, platy’s en labyrintvissen (goerami’s) zijn geschikt.
- De grote poelslak en mogelijk appelslakken eten ook de hydra.
- Flubendazol (flubenol 5% = 2 gram per 100 liter water) is zeer effectief. Nadelen zijn dat het ook alle slakken doodt, slecht oplost en lang in de bodem actief kan blijven.

Bron; Crustahobby

Bron is voor een groot gedeelte Crustahobby.
https://sites.google.com/site/crustahobby/
Laatst gewijzigd door Bertus op 29 aug 2012 16:42, 4 keer totaal gewijzigd.
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Roy H
Oud teamlid
Oud teamlid
Berichten: 1878
Lid geworden op: 03 mei 2011 21:43
Locatie: Roermond

Re: Planaria en wormen.

Bericht door Roy H »

Duidelijke info Bertus :thanks: :duim:
Greetings...

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Planaria en wormen.

Bericht door Bertus »

Thanx, ik had er veel over gelezen en vond het wel leuk om hier een stukje over te maken. Dan hoeven we niet meer te verwijzen naar google :P
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Alrik
1000+
1000+
Berichten: 1042
Lid geworden op: 02 dec 2010 16:54
Locatie: Groningen

Re: Planaria en wormen.

Bericht door Alrik »

Zeer mooi stukje hoor, van mij mag ie sticky gemaakt worden :D

Gebruikersavatar

Max
800-1000
800-1000
Berichten: 985
Lid geworden op: 28 sep 2011 20:48
Locatie: Nijmegen

Re: Planaria en wormen.

Bericht door Max »

idd een sticky waard!! :tums:
---------------------------------------------
Al 9 jaar aan het genieten van deze prachtige hobby!

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Planaria en wormen.

Bericht door Bertus »

Het is inmiddels een sticky, thanx :D
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Bertus »

Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Mitchel
1000+
1000+
Berichten: 2731
Lid geworden op: 26 jan 2011 18:37
Locatie: Krimpen aan den IJssel

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Mitchel »

Dit is handig, Bertus.
Dank je wel voor de info :D
Ik ga gelijk ff mijn bak doorzoeken.
Juwel Trigon 190 Rio Negro, Zuid-Amerika
-3x Apistogramma agassizii 'yellow' (1xM, 2xF)
-20x Hemigrammus bleheri
-10x Carnegiella strigata
-1x Ancistrus dolichopterus (M)

Gebruikersavatar

Ronald C.
200-400
200-400
Berichten: 286
Lid geworden op: 15 jul 2012 10:47
Locatie: Netterden

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Ronald C. »

nooit van gehoord, dus weer wat geleerd. Dank je Bertus.

Gebruikersavatar

lex
1000+
1000+
Berichten: 4642
Lid geworden op: 12 mei 2012 16:02
Locatie: Maastricht

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door lex »

Handige info Bertus :duim:
Think like a proton and stay positive... ;)
Mijn juwel rio 125

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Bertus »

Bedankt allemaal :D
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Rickpad
1000+
1000+
Berichten: 1404
Lid geworden op: 06 dec 2011 12:06

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Rickpad »

Erg vervelend beestje. Dit is ook een goede reden om levend voer en eigenlijk alles wat van buiten uit water komt na te kijken op beetjes die je niet wil hebben.

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Hydra in het aquarium.

Bericht door Bertus »

Het is alleen vervelend dat je ze haast niet ziet tussen al het andere spul wanneer ze in de zak zitten :(
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Gebruikersavatar

Ronald V
1000+
1000+
Berichten: 2315
Lid geworden op: 30 jan 2013 13:21
Locatie: Zeeuws Vlaanderen

Re: Planaria, wormen en hydra.

Bericht door Ronald V »

Is dit Planaria of Rhabdocoela (platwormen)?

Afbeelding
IMG_7341 by ervee71, on Flickr
Gezelschap
Garnalen


M.v.g. Ronald en Pum

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Bertus
1000+
1000+
Berichten: 4898
Lid geworden op: 29 jan 2012 13:45
Locatie: Lopik

Re: Planaria, wormen en hydra.

Bericht door Bertus »

Zo te zien is dit een platworm.
Ik heb ze alle 7 op een rijtje, alleen werken ze in ploegendienst !!!!!

Juwel Primo 70, The forest on the rocks viewtopic.php?f=28&t=13394
Juwel Vision 180 (gestopt) ; viewtopic.php?f=28&t=7237
Betta nano bakje (verkocht) viewtopic.php?f=28&t=7865

Plaats reactie

Terug naar “Ziekten en plagen”