Om op de hoogte te blijven van alle veranderingen en aankondigingen lees dan regelmatig onze Nieuwspagina even door.
Als u deze melding gelezen heeft, kunt u hem sluiten door op het kruisje te klikken in de rechter bovenhoek.

CO2, Ja of Nee?

Plaats reactie
Onderwerp starter
Patman
1000+
1000+
Berichten: 1108
Lid geworden op: 19 okt 2007 09:39
Locatie: De Parel van het Zuiden

CO2, Ja of Nee?

Bericht door Patman » 11 nov 2007 17:09

Koolstofdioxide wordt gebruikt door planten in de fotosynthese, hierbij wordt door planten koolstofdioxide opgenomen en in glucose vastgelegd terwijl de zuurstof (O2) weer terug aan het water wordt afgegeven. Voor dit proces is energie nodig die door de verlichting wordt geleverd. In aquaria wordt het gas als een soort bemesting van de planten gebruikt: bij aanwezigheid van meer kooldioxide groeien veel planten wat sneller. (bron: Wikipedia)

In de atmosfeer zit gemiddeld 0,035% (350 ppm) Kooldioxide (CO2). (en het wordt steeds meer, naar het schijnt). Door het natuurlijk evenwicht tussen CO2 in de lucht en CO2 in het water zit er ongeveer 0,5 ppm (mg/l) CO2 in het water.


In de natuur is dit voldoende om planten te laten groeien, dit is namelijk niet enkel afhankelijk van CO2. In de natuur is het ook niet van belang hoe mooi, en hoe hoog en hoe vol een plant is. In de natuur is een plant gewoon een onderdeel van het systeem, en er is niemand die zich zorgen maakt over de uiterlijke toestand van de plant :D.

In een natuurlijke stroom of meer bevinden zich meer dan voldoende voedingsstoffen, mineralen en ook koolstofbronnen die door de plant gebruikt worden. Daarbij komt nog dat er voldoende stroming en verversing is, zodat afvalstoffen afgevoerd worden.

Niets van dit alles in een Aquarium. Sporenelementen en mineralen moeten door de bezitter worden toegevoegd, afvalstoffen afgevoerd, en van de plant wordt meer verwacht.. Hij (of zij) moet er piekfijn uitzien, want een klein algdraadje is voldoende om de baas op scherp te zetten. En bij voorkeur geen rotte blaadjes, of iets minder kleur.

Hoe kunnen we die arme plant nu helpen?

Het juiste licht (Pas op met Gro-Lux lampen (zie ook de afdeling Techniek))
De juiste voedingsstoffen (Sporenelementen en mineralen)
En Kooldioxide (CO2) toevoegen.

Let wel; Het is niet noodzakelijk om CO2 toe te voegen om planten te laten groeien. Door toevoeging van CO2 groeien planten wel makkelijker, en worden ze eerder groot. De tegenstanders van CO2-dosering vragen zich ook af "Waarom moeten die planten perse de bak uit groeien??" Dat is ook een afweging die aquariumbezitters zelf moeten maken.

Mijn persoonlijke mening is dat planten er wel bij gebaat zijn, zeker in hun opgroeifase. Als de plant eenmaal volwassen is (zoals een echinodorus bijvoorbeeld) dan is de plant inmiddels sterk genoeg om met minder CO2 te groeien.

Help, de vis verzuipt!
Uiteindelijk kan een te grote hoeveelheid CO2 (boven 25 mg/l oftewel 25 ppm) schadelijk zijn voor de vissen, omdat ze dan moeite krijgen met uitademen, en dus ook met inademen... Blijven we onder de 25 ppm, dan is het benauwdheidseffect nog klein. Hou er bij de instelling van je CO2 gehalte wel rekening mee... Even iets uitproberen is dan riskant. CO2 lost veel beter op in water dan O2 (Zuurstof)...

Dus, het toevoegen van CO2 kan een plant helpen in de groei. En goede plantengroei helpt het aquarium gezond te blijven.
Zorg er wel voor dat het gehalte aan CO2 niet boven de 25 mg/l komt.

Hoe meet ik de hoeveelheid CO2?

De betrouwbaarste methode is door de KH en de pH te meten, en deze in te vullen op het CO2 rekenblad HIER

U zult begrijpen dat om een nauwkeurige bepaling van het CO2-gehalte ook een nauwkeurige bepaling van de pH noodzakelijk is. Als je met CO2 in de weer gaat en je gebruikt gasflessen, koop dan ook een digitale pH meter!
Als gebruik wordt gemaakt van Bio-CO2 dan is door gebruik te maken van de paffrath diffusor (zie topic Bio-CO2) het risico beperkt. pH metingen met kleurschalen zijn leuk, maar onbruikbaar voor CO2 bepaling (kijk maar eens in de tabel, hoe groot het verschil bij pH 7 en 6,5 bij dezelfde KH is!)

Gebruik CO2 niet om een gewenste pH te verkrijgen! Kijk eerst in de tabel HIER om te zien hoever je kan gaan met de KH die je hebt gemeten. Als je een bepaalde pH wil bereiken, moet je eerst de KH in orde maken, zodanig dat de pH die je wil hebben veilig is! Een pH van 6.8 bij een KH van 10 is gevaarlijk, een pH van 6.8 bij een KH van 5 is prima!

Het voordeel van CO2 toevoeging is wel dat bij de juiste KH de pH een beetje lager wordt, wat voor sommige vissen net genoeg is om eitjes af te zetten bijvoorbeeld....


Groeten,
Patrick

Een dag niet geademd is een dag niet geleefd

mol
0-200
0-200
Berichten: 172
Lid geworden op: 04 nov 2007 13:09
Locatie: noordbroek (grunn)

Re: CO2, Ja of Nee?

Bericht door mol » 11 nov 2007 18:54

das nog eens prima info ook hey rekenkaartje :DOnderwerp starter
Patman
1000+
1000+
Berichten: 1108
Lid geworden op: 19 okt 2007 09:39
Locatie: De Parel van het Zuiden

Re: CO2, Ja of Nee?

Bericht door Patman » 11 nov 2007 19:00

U wordt op uw wenken bediend meneer mol :chat:


Groeten,
Patrick

Een dag niet geademd is een dag niet geleefd

mol
0-200
0-200
Berichten: 172
Lid geworden op: 04 nov 2007 13:09
Locatie: noordbroek (grunn)

Re: CO2, Ja of Nee?

Bericht door mol » 11 nov 2007 20:44

Patman schreef:U wordt op uw wenken bediend meneer mol :chat:

ik dank u ook hartelijk daar voor :D :wink:Gast

Re: CO2, Ja of Nee?

Bericht door Gast » 10 mei 2008 19:16

het is me allemaal nog nooit zo duidelijk geweest :DPlaats reactie

Terug naar “CO2 techniek en toediening”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten