Logen en zuren

Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Campion
200-400
200-400
Berichten: 218
Lid geworden op: 04 nov 2007 17:21
Locatie: Heiloo

Logen en zuren

Bericht door Campion »

heb dit maar even overgenomen van harry, vond het wel nuttig om hier neer te zetten...

Logen doe je om actieve zure materialen, stoffen met een pH lager dan 7, in reactie te brengen, waardoor deze geen zuur meer afgeven aan de omgeving, dus na het opstarten van je bak. De meest bekende zure stof in een "bewerkte bak" is siliconenkit. Als loog of base (ook: alkalische stof) kan iedere vloeistof dienen met een pH hoger dan 7 en die geen verontreinigende stoffen achter laat. Dus geen schoonmaakmiddel of zeep wat meestal ook logen zijn. Het kan bijvoorbeeld een oplossing zijn van water met kalk of water met toevoeging van pH+. Bij het logen moet je het water dus alkalischer maken dan dat het daarna ooit zal worden. In een zoetwater aquarium betekent dit dat pH 9 meestal al voldoende is, maar veiliger qua resultaat is het om met pH 10 of 11 te logen. Als de zuren hierin niet meer reageren doen ze dat daarna in je bak met pH 6,5 tot 8,5 ook niet meer.
Over het algemeen wordt siliconenkit niet in hele grote hoeveelheden toegepast en is de hoeveelheid reactief zuur na het uitharden ervan beperkt, waardoor gewoon spoelen met water, wat over het algemeen al licht basisch is: pH 7,5- pH 8,5 afhankelijk waar je woont, al voldoende is.

Het volgende ben ik te weten gekomen in gesprek met iemand die aan Universiteit Wageningen gestudeerd heeft:
Zout is geen loog, maar een chloride. In de industrie ontstaat dit vaak na reactie van zoutzuur met mineralen, dus dan begint de vloeistof zelfs als een sterk zuur. Zout beperkt de voortplanting van bacterien en parasieten die in een zoetwater omgeving leven. Daarom werkt toevoegen van een beperkte hoeveelheid zout in een bak met zieke vissen vaak positief. Hierbij helpt het tijdelijk opvoeren van de temperatuur tot 28-30 graden Celsius bij tropische zoetwatervissen, omdat dit de stofwisseling van de vissen versnelt en daarmee de werking van het immuunsysteem.
Met zout ben je dus absoluut niet aan het "logen".

Een groter probleem is het in gebruik nemen van bijvoorbeeld een achterwand gemaakt van tegellijm of het gebruik van sterk kalkhoudende stenen. Dit geeft het tegenovergestelde probleem: je bak wordt niet zuur, maar basisch (ook: Alkalisch) dus met een pH hoger dan 7. Om dit te neutraliseren moet je dus niet "logen", maar "zuren". Ook hierbij geldt dat je zuurt met water dat zuurder is dan je bak ooit zal worden. pH 5 of 6 is dus al voldoende, want een bak zal zelden zuurder zijn dan pH 6,5. Tevens geldt dat je nooit werkt met een stof die verontreinigende stoffen achter laat. Het beste zijn middelen te gebruiken die voor ons in beperkte mate als voedingsmiddel dienen, dus bijvoorbeeld natuurazijn met water.

Voor zowel "logen" als "zuren" geldt dat in 24 uur tijd met een goede doorstroming over alle locaties waar actieve stoffen aanwezig kunnen zijn het resultaat behaald wordt. In de industrie worden sommige installaties na fabricage gezuurd en geloogd om vervolgens gespoeld te worden met demi water of een milde versie van het te transporteren medium. Je bak kun je dus bijvoorbeeld eerst een dag logen, leeghalen, vullen, een dag zuren, leeghalen, meerdere dagen spoelen met water, leeghalen en definitief met water vullen. Hoe langer de genoemde stappen duren hoe beter het werkt.

HET IS NIET DE BEDOELING OM MET DIT SOORT MIDDELEN JE BAK ALKALISCHER OF ZUURDER TE MAKEN. "LOGEN" EN "ZUREN" ZIJN CHEMISCHE BEWERKINGEN EN DIENEN NIET ALS CONDITIONERING VAN HET LEEFMILIEU VAN JE VISSEN EN LAGERE DIEREN.

Gebruikersavatar

Patman
1000+
1000+
Berichten: 1044
Lid geworden op: 19 okt 2007 09:39
Locatie: De Parel van het Zuiden

Re: Logen en zuren

Bericht door Patman »

Het lijkt me in ieder geval aan te raden dat per situatie bekeken wordt wat de oplossing van een probleem moet zijn, als er al sprake is van een probleem. De verzuring van water door bijvoorbeeld hout wordt schromelijk overdreven. En als je een achterwand moet uitzuren, dan heb je niet goed nagedacht. Een zelfgemaakte achterwand voor bijvoorbeeld een discus-aquarium is als het goed is voorzien van een epoxylaag, en hoeft dus niet uitgezuurd te worden. Een zelfgemaakte achterwand voor in een Malawi-aquarium komt in een neutrale tot basische omgeving 'te werken' en hoeft ook niet uitgezuurd te worden... Sterker nog, het uitzuren van een zelfgemaakte achterwand (tegellijm...) resulteert uiteindelijk in een achterwand van tempex...omdat de achterwand oplost..

Zout is niet per definitie een chloride...

Ik denk je objecten die je moet bewerken om ze in je aquarium te kunnen gebruiken maar gewoon niet moet gebruiken, want blijkbaar sluiten ze niet op elkaar aan...

En een goed oplettende aquariumhouder let op zijn materialen, en legt een kalkhoudende steen domweg niet in zijn bak, als dat niet aansluit bij de waterwaardes. Ook hier geldt, gebruik van zuur duurt zolang de steen bestaat, het probleem is pas opgelost als ook de steen volledig is opgelost.




De tekst rammelt ook hier en daar, en is niet overal even relevant.
Groeten,
Patrick

Een dag niet geademd is een dag niet geleefd

Gebruikersavatar

Rob Bosman

Re: Logen en zuren

Bericht door Rob Bosman »

Ben het wel met je eens Pat

Gebruikersavatar

Patman
1000+
1000+
Berichten: 1044
Lid geworden op: 19 okt 2007 09:39
Locatie: De Parel van het Zuiden

Re: Logen en zuren

Bericht door Patman »

Tsja, ik wil niemand afkatten, zeker niet diegene met de beste bedoeling een heel stuk plaatst... Maar als het niet klopt, of twijfelachtig is, dan voel ik me wel verplicht om het tegen te spreken, er zijn immers mensen die het wel voor waarheid aannemen, en dan gaan ze de mist in.
Groeten,
Patrick

Een dag niet geademd is een dag niet geleefd

Plaats reactie

Terug naar “Handige tips en weetjes”